Rozhovor s Hankou Maryškovou z Cakeland Cupcakes

Rozhovor s Hankou Maryškovou z Cakeland Cupcakes

Jak jsi se dostala ke cupcakes?

Už od malička jsem ráda mamince pomáhala při pečení. Sice mi moc věcí jako malé nedovolila (ha ha, asi jsem perfekcionistka po ní), ale nějaká práce se vždy našla. V době dospívání mé dorty nechyběly snad na žádné narozeninové oslavě a v té době to také začalo. Při návštěvě Londýna v roce 2013 jsem poprvé objevila cupcakes, byla to láska na první pohled. Můj první cupcake byl celý čokoládový, posypaný velkým množstvím třpytek, čemuž jsem jako tanečnice nemohla přeci odolat. 😀

Co vše toto podnikání vůbec obnáší?

O tom, co obnáší podnikání v gastronomii obecně, by se dala napsat celá kniha. Mnoho lidí vidí jen samotné pečení a prodej, jenže to je asi tak 30 % aktivit podnikatele. V současné době stále rekonstruuji vlastní výrobní prostory a podruhé bych do toho tedy nešla. 😀

Na co jsi narazila jako na problém?

V začátcích byl největší problém najít prostor, ve kterém budu moci cupcakes vyrábět. Takový, který splňuje hygienické požadavky a zároveň si jej mohu finančně dovolit. Neexistovaly projekty jako je Chefstarter, které toto ulehčují. Čím větší podnikání je, tím více problémů řešíte, začátek byla vlastně sranda. Poslední větší problém pro mě bylo získání finančních prostředků na rekonstrukci výrobny. Získání úvěru v situaci začínajícího podnikatele, pár měsíců po ukončení studia nebylo jednoduché.

Co všechno nabízíš za produkty a dobroty?

Cakeland cupcakes (www.cakeland.cz) se specializuje na cupcakes, které tvoří asi 80 % produkce. Na druhém místě jsou dorty, dále například cakepops, chceesecakes, mini donuty, perníčková lízátka a další sladkosti. Ty jsou ale jen doplňkový sortiment, stojím si za specializací a mým cílem je stát se nejlepšími cupcaky ve městě, což bez specializace nepůjde.

Na co primárně kladeš důraz?

Na vše. 😀 Určitě to jsou suroviny, například si vozíme mouku přímo z mlýna. Nemenší důraz kladu na vzhled, na vizuální podobu svých produktů. Myslím, že díky tomu se velmi lišíme od dalších výrobců. Nedovolím, aby odešel cupcake, se kterým nejsem spokojená, kolikrát nanáším krém i 3x. Dále to je spokojený zákazník, příjemné pracovní prostředí, kolektiv ve firmě a mnoho dalšího.

Co bys poradila začínajícím?

Domnívám se, že mnoho lidí o tom co chtějí a co by rádi dělali, jen mluví. Málo kdo je ochotný vykročit ze své „komfortní zóny“ a něco pro to udělat, pak se diví, když ho předběhne někdo jiný, už jsem to zažila několikrát. Takže má rada zní, začněte! Spočítejte si to! A dělejte to, co Vás dělá šťastnými!

Jaké jsou největší problémy s personálem?

Lepší otázka by byla, jaké jsou problémy se mnou jako s nadřízeným. S rolí „šéfa“ trošku bojuji, proto je pro mě důležité obklopovat se lidmi, kterým nemusím dávat příkazy a kteří jsou iniciativní. Mám to štěstí, že mnoho lidí se uchází o práci v Cakeland cupcakes samo, popřípadě inzeruji na svých facebookových stránkách, takže pro mě pracují lidé, kteří nás znají, to je skvělé. Problém vidím v možnosti spolehnout se na druhé, že odvedou stejně kvalitní práci jako Vy. Nyní mám ale opravdu štěstí a pro Cakeland pracují úžasní lidé, tímto jim děkuji.

Určitě se dále vzděláváš…

Ano, je velmi důležité neusnout na vavřínech. Čas od času zajdu na kurz, sleduji zahraničí a zkouším nové věci.

Jaké trendy vnímáš v současné době, co se týče jídel a kuchyně?

Určitě je to větší důraz na kvalitu surovin, za což jsem ráda. Lidé už nehledí jen na cenu, ale porovnávají cenu a kvalitu. Dále jsou to také trendy jako je bezlepek, raw, veganství a další.

A jak se k těmto trendům bez lepku, bez laktózy, veganství či raw stravě stavíš ty?

V základní nabídce tyto produkty nemáme, ale na zakázku umíme připravit bezlepkové. Na veganské a bez laktózové se stále chystám, jen kdyby bylo více času. Myslím, že je každého svobodné rozhodnutí co chce a nechce konzumovat, u alergiků je to jasné. Přiznám se, že nejsem fanda toho nejíst to a to, myslím si, že všeho s mírou.

Kde bereš inspiraci?

Nejvíce se inspiruji ze zahraničních sociálních sítí. Dlouhou dobu jsem si vytvářela vlastní styl, nyní už hledám něco víc, a proto se inspiruji právě tam a kombinuji s tím, co už je zavedeno.

Co považuješ za svoje nej?

Rozhodně vanilkový cupcake plněný borůvkovou směsí s creamchceese krémem a také miluji čokoládový cupcake plněný ganache s Nutella krémem.

Co bys chtěla vyzkoušet a naopak co bys nikdy neochutnal?

Jsem, co se týče jídla, hrozná konzerva, občas mě to štve, ale věcí, které bych neochutnala je tolik. Naopak v cukrařině mě teď nenapadá nic, co bych ráda neochutnala.

Co tě nabíjí v evidentně hektickém a stresujícím životě?

Jsou to moji zákazníci a jejich zpětné reakce. Týdně mi přijde několik poděkování a pozitivních reakcí, co víc si přát. Dále to je sport, rodina a úžasní lidé, které mám ve své blízkosti.

Jaká je tvoje nejoblíbenější cukrárna?

Já už ale do žádných chodit nemohu. 😀 Přeci jen tato práce je náročná na udržování postavy, takže se cukrárnám obloukem vyhýbám.

Tak ti moc děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí do budoucna!

 Hanka Maryšková zdobení cupcakes

Autor
Barbora
27. 07. 2017
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře