Piškotová roláda z tapiokové mouky

Piškotová roláda z tapiokové mouky

Dnes pro vás opět máme recept vytvořený blogerskou celebritou, Luckou, která stojí za skvělým blogem Mlsy od Lucy. Protože víc a víc lidí trpí nesnášenlivostí k lepku, vytvořila speciálně pro nás recept na bezlepkovou roládu s jahodami, kterou zvládne úplně každý! 🙂 Tak se na to pojďme vrhnout!

bezlepková roláda s jahodami

Náročnost: střední
Doba přípravy: 20 minut + pečení a chlazení
Množství: 1 roláda

SUROVINY 

Těsto

  • 5 vajec
  • 50 g třtinového moučkového cukru (lze použít i obyčejný)
  • 40 g tapiokové mouky 

Krém

  • 150 g zakysané smetany
  • 150 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 160 g jahod 

+ na potření pečicího papíru 1 čajová lžička slunečnicového oleje

KUCHYŇSKÉ NÁČINÍ

kuchyňská váha, kuchyňský robot nebo ruční mixér, mísa na těsto a sníh, stěrka, prkénko, nůž, čajová lžička, mašlovačka, plech, pečicí papír, čistá utěrka a tác na hotovou roládu

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180°C, plech vyložte pečicím papírem a pomažte slunečnicovým olejem.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a žloutky šlehejte s cukrem, dokud nevznikne nadýchaná směs.
  3. Do žloutkové směsi po částech přisypávejte tapiokovou mouku. Jakmile je mouka zapracovaná, začněte opatrně ručně po částech vmíchávat do směsi tuhý sníh z bílků.
  4. Hotové těsto vlijte na plech, rovnoměrně rozprostřete a dejte péct. Pečte do té doby, dokud není povrch těsta zlatavý.
  5. Mezitím, co se těsto peče, si připravte krém a pokrájejte jahody. 
  6. Krém připravíte tak, že ušleháte do tuha smetanu a poté do ní opatrně vmícháte zakysanou smetanu s vanilkovým extraktem. 
  7. Jahody očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostičky. 
  8. Když je piškot upečený, sundejte jej z plechu a přendejte na vodou postříkanou utěrku tak, abyste měli pečicí papír navrchu a piškot na utěrce. Sloupněte pečicí papír, piškot opatrně zarolujte spolu s utěrkou a nechte vychladnout.
  9. Jakmile je piškot vychladlý, rozmotejte utěrku, potřete piškot krémem, posypte nakrájenými jahodami a zarolujte.
  10. Hotovou roládu přendejte na tác a dejte alespoň na hodinu ztuhnout a rozležet do ledničky.

Pokud se vám recept líbil a rozhodli jste se jej vyzkoušet, určitě se nezapomeňte pochlubit výsledkem na našem Facebooku! Pro další inspiraci se podívejte i na starší recepty na našem blogu, lajkujte nás na Facebooku a hlavně se podívejte i na Lucčin blog! 🙂

Autor
Barbora
13. 06. 2018
Tagy
#tradice #příprava #suroviny
Komentáře