Perníkové muffiny – recept – celozrnné, z cukety, se směsí semínek a limetovou polevou

DezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplněMagazínMoučníkyMuffiny

Tohle je výborný recept na perníkové muffiny z cukety, se směsí semínek a limetkovou polevou.

Perníkové muffiny mohou být třeba naprosto ideální snídaně. A taky svačina. Nebo něco dobrého prostě jen tak, když přepadne mlsná. Prostě si perníkové muffiny upečte. Tečka!

Celozrnné perníkové muffiny z cukety, se směsí semínek a limetkovou polevou

Ingredience:

  • 2 hrnky celozrnné pohankové mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 – 2 hrsti ovesných vloček
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce perníkového koření (nebo koření mixed spice)
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 180 – 200 g třtinového cukru (nebo zhruba 50 g sypké stévie)
  • 800 g najemno nastrouhané cukety
  • 3 vejce
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 2 lžičky mandlového extraktu
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 hrst semínek (slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná)

Na polevu:

  • šťáva z ½ limety
  • 100 g moučkového cukru

K podávání nebo k plnění oblíbená zavařenina. 

Postup

Do jedné mísy si prosejte přes jemné sítko všechny suché suroviny kromě cukru a dobře je promíchejte. V druhé míse smíchejte cuketu (i s vodou, kterou cuketa pustí), olej, vejce, cukr a mandlový extrakt. Spojte mokrou směs se suchou a na závěr zamíchejte chia semínka. Rozdělte těsto do košíčků, povrch posypte semínky a pečte na 180 °C asi 30 – 40 minut.

Zkontrolujte, zda jsou propečené zapíchnutím špejle do středu muffinu. Pokud ji vytáhnete suchou, máte upečeno. Pokud však bude po vytažení obalená těstem, pokračujte ještě chvíli v pečení. Nechte muffiny vychladnout.

Zatímco muffiny chladnou připravte limetkovou polevu. Cukr šlehejte s limetkovou šťávou buď ručně nebo ručním šlehačem zhruba 10 minut. Nesmí být příliš tekutá (v tom případě přidejte cukr), ani příliš tuhá (přidejte trochu šťávy). Vzpomeňte si na konzistenci polevy na perníčky, přesně té totiž chcete dosáhnout. Polijte muffiny a nechte zaschnout. 

Muffiny si můžete dát jen tak samotné nebo s vaší oblíbenou zavařeninou. Bude vám krásně, slibuju… Další variantou je plnit muffiny marmeládou už před pečením. V tomto případě dejte na dno košíčku lžíci těsta, poté dejte lžičku vaší oblíbené marmelády a navrch další lžíci těsta.

TIP: Hledá-li člověk inspiraci na lehké letní obědy, může vyzkoušet recept na cuketové placky. A jako inspirace určitě poslouží také tento chutný recept na dýňové muffiny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang