Vafle jsou jedním z těch nejjednodušších dezertů, které zvládne připravit opravdu každý. Navíc vypadají dost efektně, když se hezky naservírují a hlavně jsou hrozně dobré. Jsou ideální třeba na snídani, když máte po ránu chuť na něco sladkého a zrovna nemáte nic napečeného. Stačí pár surovin (které má téměř každý doma) a dobrota je na světě.

Na 2 – 3 porce budete potřebovat:

Na vafle:

  • 80 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 180 g kyšky
  • 1 vejce
  • 20 g bio vanilkového cukru, který obsahuje pravou vanilku
  • 3 g prášku do pečiva z vinného kamene
  • 30 g rozpuštěného másla

Na slaný karamel:

  • 100 g krystalového cukru
  • 30 g másla
  • 60 g smetany ke šlehání
  • mořskou sůl dle chuti

Na servírování:

  • vyšlehanou šlehačku (z 250 ml krabičky smetany ke šlehání)
  • 2 fíky nakrájené na kolečka
  • mletá skořice

1. Všechny suroviny na vafle smícháme v jedné větší míse.

2. Plotýnky vaflovače potřeme máslem a necháme jej rozpustit, jak se budou plotýnky rozehřívat.

3. Když jsou plotýnky vaflovače rozehřáté a máslo rozpuštěné, pomocí naběračky na ně vlijte těsto a pečte dozlatova.

4. Než budou vafle hotové, připravte si slaný karamel. Cukr vsypte do hrnce a na vysoký stupeň začněte cukr zahřívat aby zkaramelizoval (bez míchání).

5. Když začne cukr hnědnout, okraje by měly být hnědé, prostředek ještě bílý, cukr zamíchejte a hned přidejte máslo. Důkladně cukr s máslem promíchejte a přidejte ještě smetanu. Chvíli míchejte než se vše spojí a poté odstavte z plotny.

6. Do karamelu nyní přidejte mořskou sůl dle chuti.

7. Karamel nechte chvíli před podáváním zchladnout.

8. Když jsou vafle hotové můžete podávat.

9. Na talíř dejte vafle, ty trochu potřete karamelem, pak na vafle dejte šlehačku, posypte ji skořicí. Na šlehačku položte plátky fíků a nakonec vše zakápněte karamelem dle chuti.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang